ULICAMA BEOGRADA ŠETAJU DAŽDEVNJACI: Za njih se vezuje JEZIVO VEROVANJE, a evo zašto ne smete da ih UZIMATE U RUKE
Šareni daždevnjak, Foto: Alaeddin Cogal / AFP / Profimedia

ugrožena vrsta

ULICAMA BEOGRADA ŠETAJU DAŽDEVNJACI: Za njih se vezuje JEZIVO VEROVANJE, a evo zašto ne smete da ih UZIMATE U RUKE

Retka životinjska vrsta uočena na ulicama Beograda

Objavljeno:

Nakon prolećne najezde zmija, sada su i daždevnjaci izašli u šetnju ulicama Beograda. Odakle ih toliko u glavnom gradu i da li mogu biti opasni, pitali smo Kristijana Ovarija, biologa u Beogradskom Zoo vrtu.

- Što se tiče pegavog daždevnjaka, moram reći pre svega da je to jedna vrlo ugrožena, zaštićena životinjska vrsta. Oni su i u prirodi dosta retki, a raduje me to da preživljavaju u ovako surovim uslovima kao što je za njih grad. Generalno, ovo doba godine je to doba kada oni inače izlaze napolje zato što je za njih toplo. Počeo je taj neki period parenja, polaganja jaja i sl. Tako da u svakom slučaju te životinje dolaze da bi se razmnožile, ostavile za sobom potomstvo, ističe Ovari.

Daždevnjak na Cvetanovoj ćupriji
Daždevnjak na Cvetanovoj ćuprijifoto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad

Nasuprot brojnim narodnim verovanjima koja govore o tome da su otrovni ili da vrište, Kristijan kaže da to nije baš tako, ali da ih ne treba uzimati u ruke!

- Zato što imaju sluz koja može da iziritira sluzokožu, oči, itd. A s druge strane, nije ni za njih dobro jer naše ruke su masne za njihovu kožu i to može da im začepi pore za disanje, a oni deo disanja obavljaju preko kože. Što se tiče druge stvari, ugrožena su životinjska vrsta, tako da čuvajmo ih maksimalno da ne bi nestali sa naše planete, jer su vrlo harizmatična stvorenja, jedu brojne larve, raznih insekata, komaraca, dok su u larvalnom stadijumu, a i kad su veliki, onda tamane sve te bube i bubice oko nas koje mi doživljavamo kao štetočine.

Kristijan Ovari
Kristijan Ovarifoto: Tamara Trajković

A ako ipak naiđemo na daždevnjaka u gradskoj sredini koja može da ga ugrozi, biolog kaže da bi ga trebalo pažljivo slomniti sa puta gde može da bude pregažen, a po mogućstvu najbolje pored vode gde će se on snaći. Naglasio je i da im nije mesto u stanu, terarijumima ili dečijim igralištima.

Bonus video:

06:09

Kako se životinje rashlađuju u zoološkom vrtu?

(Espreso / Prva TV / Prenela:)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.